Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 45) Resmi Gazete’de Yayımlandı. (11.07.2014)

Maliye Bakanligindan:

BELEDIYE GELIRLERI KANUNU GENEL TEBLIGI

(SERI NO: 45)

Resmi Gazete Sayisi

29057

Resmi Gazete Tarihi

11.07.2014

1. Kapsam

Bilindigi üzere, 6527 sayili Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanunun(1) 5 ve 6 ncimaddeleri ile 2464 sayili Belediye Gelirleri Kanununun(2) 96 ncimaddesinin (A) fikrasina ikinci paragraf ve bu paragraf hükmünün uygulamasi ile ilgili olarak geçici 7 nci madde ilave edilmistir.

Bu degisiklik ile 2464 sayili Kanunun 15 inci maddesindeki ilan ve reklam vergisi, 21 inci maddesinin birinci fikrasinin (III) numarali bendinde yer alan eglence vergisi, 56 ncimaddesinde yer alan isgal harci, 60 inci maddesindeki tatil günlerinde çalisma ruhsati harci ve 84 üncü maddesinin birinci fikrasinin (3) numarali bendinde yer alan isyeri açma izni harcina dair tarifelerin tespitine iliskin düzenlemeler öngörülmüstür.

2. Kanuni Düzenleme

2464 sayili Kanunun 96 ncimaddesinin (A) fikrasinda, “Bakanlar Kurulu, bu Kanunda en az ve en çok miktarlari gösterilen vergi ve harçlarin tarifelerini belediye gruplari itibariyla tayin ve tespit eder.” hükmü yer almakta olup 6527 sayili Kanunun 5 inci maddesiyle bu fikraya ikinci paragraf olarak, “Ancak, bu Kanunun 15 inci maddesinde, 21 inci maddesinin birinci fikrasinin (III) numarali bendinde, 56 ncimaddesinde, 60 inci maddesinde ve 84 üncü maddesinin birinci fikrasinin (3) numarali bendinde yer alan maktu vergi ve harç tarifeleri, Kanunda belirtilen en alt ve en üst sinirlari asmamak sartiyla mahallin çesitli semtleri arasindaki sosyal ve ekonomik farkliliklar göz önünde tutularak ilgili belediye meclislerinin önerisi, Içisleri Bakanliginin görüsü ve Maliye Bakanliginin teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tespit edilir. Tespit edilen bu tutarlar, her takvim yili basindan geçerli olmak üzere bir önceki yila iliskin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden degerleme oraninda artirilir. Bu sekilde hesaplanan miktar ve tutarlarin, virgülden sonraki iki hanesi dikkate alinarak uygulanir. Su kadar ki, bu miktar ve tutarlar ilgili tarifeler için belirlenen en çok tutari asamaz. Bu uygulamaya iliskin usul ve esaslari belirlemeye Maliye Bakanligi yetkilidir.” hükmü eklenmistir.

Bu hükme göre, ilan ve reklam vergisi, biletle girilmesi zorunlu olmayan eglence yerlerine ait eglence vergisi, isgal harci, tatil günlerinde çalisma ruhsati harci ve isyeri açma izni harcina iliskin maktu vergi ve harç tarifeleri, 2464 sayili Kanunda belirtilen en alt ve en üst sinirlari asmamak sartiyla mahallin çesitli semtleri arasindaki sosyal ve ekonomik farkliliklar göz önünde bulundurularak ilgili belediye meclislerinin önerisi, Içisleri Bakanliginin görüsü ve Maliye Bakanliginin teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tespit edilecektir.

3. Yapilacak Islemler

3.1. Belediyelerce Yapilacak Islemler

Yukarida genel olarak esaslari belirtilen maktu vergi ve harçlarin miktar ve tutarlarinin tespiti ile ilgili olarak belediyelerce yapilacak islemler asagida açiklanmistir. Buna göre;

Belediye meclisleri, 2464 sayili Kanunun 96 ncimaddesinin (A) fikrasinin ikinci paragrafinda sayilan vergi ve harçlar bakimindan mahallin çesitli semtleri arasindaki sosyal ve ekonomik farkliliklari dikkate almak suretiyle belediyelerini dört gruba ayirirlar. Bu ayirimda, dört grup zorunlu olmayip duruma göre daha az grup da belirlenebilir.

Söz konusu gruplar bu Tebligin ekinde yer alan “Bazi Maktu Vergi ve Harç Tarifelerine Iliskin Tablo”nun saginda 1’den 4’e kadar numaralanmis sütunlardan olusmaktadir. Bu gruplar mahallin gelismislik düzeyine göre, en yüksek (1) numaradan baslamak suretiyle en düsük (4) numaraya dogru siralanir.

Bu kapsamda, Kanunda belirtilen en alt ve en üst sinirlari asmamak sartiyla söz konusu maktu vergi ve harçlarin miktar ve tutarlari belirlenir ve belirlenen miktar ve tutarlar bahse konu dört gruba dagitilir. Belediye meclislerince belediyenin (4)’ten daha az bir gruba ayrilmasi halinde bu miktar ve tutarlarin belirlenen gruplar içerisinde dagitilacagi tabiidir.

Belediye meclisleri, miktar ve tutar belirlemenin yani sira, söz konusu maktu vergi ve harç miktar ve tutarlarin uygulanmasi bakimindan bölge, semt, mahalle, bulvar, meydan, cadde veya sokagin hangi gruba girecegine de karar verirler. Ancak, bu bilgiler ilgili Bakanliga gönderilmez.

Belirlenecek miktar ve tutarlar her yil yeniden degerleme oraninda artirilacagindan söz konusu maktu vergi ve harçlarin miktar ve tutarlarinin tespitinde bu durumun göz önünde bulundurulmasi gerekir.

Bu sekilde hazirlanan “Bazi Maktu Vergi ve Harç Tarifelerine Iliskin Tablo”lar, ilgili belediyelerce 01/10/2014 tarihine kadar Içisleri Bakanligina (Mahalli Idareler Genel Müdürlügü) gönderilir.

3.2. Bakanliklarca Yapilacak Islemler

Içisleri Bakanligi belediyeler tarafindan gönderilen “Bazi Maktu Vergi ve Harç Tarifelerine Iliskin Tablo”lari uygun bir süre içinde degerlendirerek kendi görüsleri ile birlikte Maliye Bakanligina bildirir.

Içisleri Bakanliginin görüsleri ile birlikte belediye meclislerinin önerilerini Maliye Bakanligina bildirmeleri sonucu söz konusu vergi ve harçlara ait maktu tarifelerin tespitine iliskin teklif Maliye Bakanliginca Bakanlar Kuruluna sunulur.

Ayrica, belediye meclislerince konu ile ilgili önerilerde bulunulmamasi ve bunun üzerine adi geçen Bakanlikça herhangi bir görüs bildirilmemesi halinde bahse konu maktu vergi ve harç tarifeleri Bakanlar Kurulunca re’sen tespit edilir.

4. Yeniden Degerleme Oraninin Uygulanmasi

Bakanlar Kurulu karari ile tespit edilen söz konusu maktu vergi ve harç tarifeleri, her takvim yili basindan geçerli olmak üzere bir önceki yila iliskin olarak 213 sayili Vergi Usul Kanunu(3) hükümlerine göre belirlenen yeniden degerleme oraninda artirilir.

Vergi ve harç tarifelerinin yeniden degerleme oraninda artirilmasi sonucu hesaplanan tutarlarin, virgülden sonraki iki hanesi dikkate alinarak uygulanir, ikinci haneden sonra gelen küsurat dikkate alinmaz.

Öte yandan, söz konusu maktu vergi ve harçlarin miktar ve tutarlarinin yeniden degerleme oraninda artirilmasi sonucu hesaplanan degerlerin Kanunda hükme baglanan en üst tutari asmasi halinde asan tutar dikkate alinmaz, bu durumda Kanunda yer alan en üst tutar uygulanir.

5. Bakanlar Kurulunca Tarife Belirleninceye Kadar Uygulanacak Tutarlar

6527 sayili Kanunun 6 ncimaddesi ile 2464 sayili Kanuna asagidaki geçici 7 nci madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 7 – 2013 yilinda uygulanmak üzere belediye meclislerince belirlenmis olan bu Kanunun 15 inci maddesinde, 21 inci maddesinin birinci fikrasinin (III) numarali bendinde, 56 ncimaddesinde, 60 inci maddesinde ve 84 üncü maddesinin birinci fikrasinin 3 numarali bendinde yer alan maktu vergi ve harç tarifeleri, Kanunun 96 ncimaddesinin (A) fikrasinin ikinci paragrafi geregince Bakanlar Kurulunca tespit edilecek karar yürürlüge girinceye kadar uygulanmaya devam edilir.”

Bu madde hükmü uyarinca, yukarida usul ve esaslari belirtilen çerçevede Bakanlar Kurulu karari yayimlanincaya kadar söz konusu vergi ve harçlarin maktu tarifeleri olarak ilgili belediyelerin belediye meclislerince 2013 yili için belirlenen tutarlar uygulanacaktir.

Öte yandan, 6360 sayili On Dört Ilde Büyüksehir Belediyesi ve Yirmi Yedi Ilçe Kurulmasi ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun(4) ile yeni kurulan belediyeler, ilk mahalli idareler genel seçimiyle tüzel kisilik kazanmislardir. Bu durumda, yeni kurulan belediyelerin söz konusu vergi ve harçlar ile ilgili olarak 2013 yili için maktu vergi ve harç tarifeleri olmadigindan, bahse konu belediyelerin;

• Il belediye sinirlari içinde yeni kurulan belediyelerin, il belediye meclislerince,

• Sinirlari genisleyen veya belde belediyesi iken ilçe belediyesine dönüsen belediyelerin, kendi belediye meclislerince,

• Birden fazla belediye kisimlarindan olusan belediyelerin, ilçe merkezi olarak belirlenen belediye meclislerince,

2013 yili için tespit edilen tarifeleri uygulamalari uygun bulunmustur.

Teblig olunur.

—————————————————

(1) 1/3/2014 tarihli ve 28928 sayili Resmî Gazete’de yayimlanmistir.

(2) 29/5/1981 tarihli ve 17354 sayili Resmî Gazete’de yayimlanmistir.

(3) 10/1/1961 tarihli ve 10703 sayili Resmî Gazete’de yayimlanmistir.

(4) 6/12/2012 tarihli ve 28489 sayili Resmî Gazete’de yayimlanmistir.

 

 

BAZI MAKTU VERGI VE HARÇ TARIFELERINE ILISKIN TABLO

 

IL ADI                    :………………………………………….

BELEDIYE ADI    :………………………………………….

 

  1. ILAN VE REKLAM VERGISI

Ilan ve Reklamin Türü ve Yapildigi Yer

Kanuni Tarife

Grup/Verginin Tutari (TL)

En Az (TL)

En Çok

(TL)

1

2

3

4

1. Dükkân, ticari ve sinai müessese ve serbest meslek erbabinca çesitli yerlere asilan ve takilan her çesit levha, yazi ve resim gibi sabit bütün ilan ve reklamlarin beher metrekaresinden yillik olarak

Bulvar ve Meydan

20

100

     

 

 

Cadde

20

100

     

 

Sokak

20

100

     

 

2. Motorlu tasit araçlarinin içine veya disina konulan ilan ve reklamlarin beher metrekaresinden yillik olarak

Toplu tasima araçlari

8

40

     

 

Diger

8

40

     

 

3. Cadde, sokak ve yaya kaldirimlari üzerine gerilen, binalarin cephe ve yanlarina asilan bez veya sair maddeler vasitasiyla yapilan geçici mahiyetteki ilan ve reklamlarin metrekaresinden haftalik olarak

Bulvar ve Meydan

2

10

     

 

 

Cadde

2

10

     

 

Sokak

2

10

     

 

4. Isikli veya projeksiyonlu ilan ve reklamlardan her metrekare için yillik olarak

Led ekranli ilan ve reklamlardan

30

150

       

Diger isikli ve projeksiyonlu ilan ve reklamlardan

30

150

       

5. Ilan ve reklam amaciyla dagitilan brosür, katalog, duvar ve cep takvimleri, biblolar veya benzerlerinin her biri için

Bütün yerlerde

0,01

0,25

       

6. Mahiyeti ne olursa olsun yapistirilacak çesitli afisler ve benzerlerinin beherinin metrekaresinden

Bütün yerlerde

0,02

0,50

       
 

 

B) EGLENCE VERGISI

(Biletle girilmesi zorunlu olmayan eglence yerlerinde)

Eglencenin Türü ve Alani

Kanuni Tarife

Grup/Verginin Miktari (TL)

En Az (TL)

En Çok (TL)

1

2

3

4

 

Bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare, dansing gibi eglence yerlerinde çalisilan her gün için

50 m²’ye kadar

5

100

       

51 m²-150 m² arasi

5

100

       

151 m²-300 m² arasi

5

100

       

301 m²’den yukari

5

100

       

4 yildizli otelde

5

100

       

5 yildizli otelde

5

100

       

Bilardo ve masa futbolu salonlari gibi eglence yerlerinde çalisilan her gün için

25 m²’ye kadar

5

100

       

26 m²-50 m² arasi

5

100

       

51 m²-100 m² arasi

5

100

       

101 m²-200 m² arasi

5

100

       

201 m²’den yukari

5

100

       
 

C) ISGAL HARCI

Isgalin Türü ve Yapildigi Yer

Kanuni Tarife

Grup/Harcin Tutari (TL)

En Az (TL)

En Çok (TL)

1

2

3

4

1. 52 nci maddenin (1) ve (2) numarali bentlerinde yazili isgallerde beher metrekare için günde

0,5

2,5

       

2. 52 nci maddenin (1) numarali bendinde yazili hayvan saticilarinin isgallerinde

a) Satisi yapilan küçükbas hayvan basina  

0,5

2,5

       

b) Satisi yapilan büyükbas hayvan basina

1

5

       

3. 52 nci maddenin (3) numarali bendinde yazili isgallerde

a) Her tasittan beher saat için

0,25

1,25

       

b) Parkmetre çalistirilan yerlerde beher saat için

0,5

2,5

       
 

Ç) TATIL GÜNLERINDE ÇALISMA RUHSATI HARCI

Isyerinin Türü ve Alani

Kanuni Tarife

Grup/Harcin Tutari (TL)

En Az (TL)

En Çok (TL)

1

2

3

4

Her tür isyeri için yillik olarak

25 m²’ye kadar

20

800

       

26 m²-100 m² arasi

20

800

       

101 m²-250 m² arasi

20

800

       

251 m²-500 m² arasi

20

800

       

501 m²’den yukari

20

800

       
 

D) ISYERI AÇMA IZNI HARCI

Isyerinin Türü ve Alani

Kanuni Tarife

Grup/Harcin Tutari (TL)

En Az (TL)

En Çok (TL)

1

2

3

4

Her tür isyeri için beher m2sinden

25 m²’ye kadar

0,10

1

       

26 m²-100 m² arasi

0,10

1

       

101 m²-250 m² arasi

0,10

1

       

251 m²-500 m² arasi

0,10

1

       

501 m²’den yukari

0,10

1